ВУЧИЋЕВИ ПРИЈАТЕЉИ ИЗ ЕУ: Србији јасно ставити до знања да мора да ослободи Рамуша Харадинаја!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Известитељка Европског парламента за Косово Улрике Луначек затражила је од ЕУ, поводом хапшења Рамуша Харадинаја, да изврши притисак на Србију.

“Задржавање застарелих међународних налога за хапшење из 2004. од Србије, која је у дијалогу под посредовањем ЕУ са Косовом, потпуно је неприхватљиво”, поручила је она у саопштењу.

Према њеним речима, тешко је разумети зашто је Француска, као земља која је међу првима признала независност Косова, ухапсила Харадинаја.

Потпредседница Европског парламента апеловала је на шефицу европске дипломатије Федерику Могерини, као и на владе свих земаља чланица ЕУ, посебно оне које су признале Косово, да јасно ставе до знања Србији да задржавање застарелих налога за хапшење, као што је овај, морају бити повучени.

Луначекова је подсетила да је Хашки трибунал два пута ослободио Харадинаја одговорности за злочине. Осим тога, Вучић је на питање новинара да ли постоје притисци да се Харадинај ослободи рекао да на њега и на Србију нико не може да врши притиске.

Његово хапшење је за РТК потврдила породица Харадинај, док су, како јављају приштински медији, власти Француске о његовом притварању обавестиле власти у Приштини.

Потерницу за хапшење Харадинаја Србија је издала 2006. године због сумње да је починио ратне злочине. Харадинај је 2015. године био ухапшен на аеродрому у Љубљани, у Словенији, али је после неколико дана био ослобођен.

Прочитајте још: ПУЦА СЕ НА СВЕ СТРАНЕ – ЕКСПЛОЗИЈЕ ОДЈЕКУЈУ: Овај пут није у питању Сирија! (ФОТО/ВИДЕО)

ЗАПАДНА ДЕМОКРАТИЈА У СИРИЈИ: Прво разоре а онда се враћају по плен кроз инвестиције!

Шта ће Николић моћи да види у Штрпцу, а шта не?

Извор: Танјуг

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...