УДАРНО – ИЗ РУСИЈЕ СТИЖЕ СТРАШНА ПОРУКА ЗА СРБE: Чувајте се новог рата!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Уколико би дошло до реализације плана председника РС Милорада Додика о изласку Српске из БиХ, то би могло да доведе до новог рата у региону и јачања конфронтације Русије и Запада, оцењује московски дневник.

Лист подсећа да је Додик изјавио да је босанским Србима боље да створе јединствену државу са Србијом и српским територијама на Косову, којима би се потом припојила и Црна Гора и додаје да је Додик и раније давао сличне изјаве, али да је сада први пут „тако отворено формулисао идеју ‘велике Србије'“.

Комерсант пише да је „сензационалну изјаву“ Додик дао уочи Дана Републике Српске, који међународна заједница сматра незаконитим, а Хрвати и муслимани дискриминационим.

Муслимани, који чине већину становништва у БиХ, као и представници међународне заједнице, страхују да је после септембарског референдума Додик кренуо путем изласка РС из састава БиХ. Његова изјава уочи празника само је потврдила те бојазни, додаје дневник.

Комерсант оцењује да настала ситуација изазива скоро неизбежно заоштравање конфликта лидера РС са међународном заједницом.

Лист пише да дипломатски извори у БиХ као најреалинују опцију виде изолацију Додика и увођење санкција РС, а у случају да до тога дође, оцењује дневник, у конфронтацију између Запада и Додика могу бити увучени и Србија и Русија, на чију подршку Додик рачуна.

„Премијер Србије Александар Вучић је избегао да присуствује Дану Републике Српске, ограничивши се на честитке, а уочи септембарског референдума јасно је ставио до знања: Београд не подржава његово одржавање, мада и не намерава да се меша у одлуке босанске браће“, пише Комерсант.

Дневник наводи да ни Москва не жури да подржи Додика, јер се после његовог септембарског сусрета са председником Владимиром Путином, Кремљ огласио само кратким саопштењем у којем нема ни речи о референдуму, ни о подршци.

„У супротном случају, Русија не само да би добила нови повод за свађу са Западом, већ би и заузела још јачу просрпску позицију него сама Србија“, закључује дневник.

Прочитајте још: ИЗ ЊУЈОРКА ВРИШТЕ: „СРБИ ПУШТАЈТЕ ХАРАДИНАЈА!“ – Увреде и пљување на рачун Србије! (ВИДЕО)

ШОКАНТНО – ГРМИ ЕКСПЛОЗИЈА, ОДЈЕКУЈЕ ДО ЗАГРЕБА: ИД разноси хрватска постројења! (ВИДЕО)

ОВО ЈЕ ШАМАР АЛБАНИЈИ – СРБИЈА КОРАК БЛИЖЕ КА ДОСТИЗАЊУ ПРАВДЕ: Харадинај ће нам пасти у руке!

Извор: Танјуг

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...