СВЕ СЕ ТРЕСЕ – УХАПШЕН РАМУШ ХАРАДИНЕЈ ПО ПОТЕРНИЦИ СРБИЈЕ: Француска полиција га изручује Србији?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Француска полиција данас је ухапсила бившег хашког оптуженика и председника Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

Харадинај је ухапшен на основу међународне потернице коју је издала Србија, јављају албански медији.Харадинај се налази у притвору у Француској, а претходно је ухапшен у Словенији.

Српска оптужница се односи на злочин код Радоњићког језера који се десио током сукоба на КиМ 1998. и 1999. године. Тада је убијено најмање 34 цивила српске и албанске националности. Рамуш Харадинај је бивши вођа ОВК и бивши косовски премијер.

Хашки суд је ослободио Харадинаја оптужби за ратни злочин 2012. године. Тада су Харадинај и његови бивши помоћници Идриз Баљај и Лахи Брахимај пуштени на слободу.

Трибунал је изрекао ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, од којих је главна да је било удруженог злочиначког подухвата.

Оптужница за Харадинаја тицала се злочина који су почињени од 1. марта до 30. септембра 1998. у време кад је он био командант такозване оперативне зоне Дукађин (Метохија).

Киднаповао, мучио, убијао

Харадинај је један од вођа Ослободилачке војске Косова и терети се да је лично одговоран за смрт чак 47 српских цивила.
Због злочина над недужним српским цивилима у Метохијском крају у току 1998. и 1999. године Окружни суд у Пећи који је измештен у Лесковац је против Харадинаја поднео захтев за спровођење истраге и расписао потерницу, али је он тада остао недоступан српским истражним органима.

Од 47 Харадинајевих жртава препознато је 14, док су остале неидентификоване сахрањене у масовној гробници у селу Пискоте код Ђаковице.

Заједно са браћом и саборцима, од априла до септембра 1998. године Харадинај је, према наводима упућених у злочине на Косову и Метохији, лично убио 47 цивила на подручју села Глођане, иначе његовог родног места, затим Рзнић, Дашиновац, Горњи и Доњи Ратис и око Радоњичког језера, у општини Дечани.

Упућени наводе да је подручје око Радоњичког језера најбољи пример страдања српских цивила. У једној од помоћних кућа у близини језера, затварани су а потом и тешко злостављани сви киднаповани.

Отети цивили су наводно најпре мучени струјом спроведеном кроз појилице за стоку, а затим убијани и бацани у канал. Затрпавали су их земљом, или су канале прекривали бетонским плочама. У једном од тих стратишта пронађено је тело Здравка Радуновића из Пећи, који је шест година после смрти сахрањен на гробљу у Параћину.

Прочитајте још: ОВА МАШИНА ЈЕ ДОШЛА ГЛАВЕ ЏИХАДИСТИМА: Погледајте руску звер на делу! (ВИДЕО)

ПОБЕСНЕО НА БЕЗОБРАЗЛУК ИЗЕТБЕГОВИЋА – НИКОЛИЋ МУ ОДБРУСИО: Бакире, не уцењуј…

СРБИЈА ПОСТАЈЕ СИЛА – СТИЖЕ ЈОШ ВОЈНИХ ЛЕТЕЛИЦА: Овај пут уместо Русије, донираће их…

Извор: Курир, Ослобођење

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...