СВЕ ЈЕ ПОСТАЛО ПЕПЕО И ДИМ: Терористи дигли у ваздух постројење хрватске „Ине“ у Сирији! (ВИДЕО)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Терористи Исламске државе наводно су дигли у ваздух гасно постројење Хајан, које се налази 100 километара источно од Хомса, након што су око постројења и у њему поставили експлозив. Хрватски медији преносе да је у том нападу уништено и постројење нафтне компаније ИНА.

Терористи су снимак објавили на друштвеним мрежама, али о томе за сада нема службене потврде. Као што је видљиво на службеним страницама, хрватска нафтна компанија ИНА је од 1998. године учествовала у активностима истраживања и производње у Сирији.

Комплексна политичка ситуација у Сирији утицала је на положај Ине на блоковима Афамија и Хајан, а након објаве „више силе“ 26. фебруара 2012. године све активности на споменутим блоковима су суспендоване док се околности не промене.

Такође, ИНА на својим страницама пише како је захваљујући истраживањима на блоку Хајан објавила шест комерцијалних открића (Џихар, Ал Махр, Џазал, Палмира, Мустадира и Мазрур) са значајним налазиштима резерви нафте, кондензата и гаса.

Како би на том простору могле да се спроводе нафтне операције основана је компанија ХПЦ (Хаyан Петролеум Цомпанy), заједничка компанија Ине (извођач) и ГПЦ-а (Генерал Петролеум Цомпанy), но због објаве рата Инина дјелатност на пољу Хаyан трајала је само 57 дана у 2012. години, пише „Јутарњи лист“.

https://youtu.be/PluyKg6xeUY

Офанзиву Војске Сирије у Вади Бардију погледајте ОВДЕ.

Прочитајте још: КРЕЋУ ПРЕМА РУСИЈИ: Колона од 15 километара америчких тенкова и војне опреме напушта немачку луку (ВИДЕО) 

УДАРНА ВЕСТ – ОТКРИВЕНО: Стиже невероватно појачање Војске Србије, ово нисмо ни сањали! 

МОРАЛИ СУ ДА СЕ ОГЛАСЕ: Америчка амбасада реаговала поводом прославе Дана РС!

Извор: Блиц/Јутарњи

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...