СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ: Ако сте болесни, ево шта требате да урадите по народном веровању!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Православна црква и верници сутра прослављају Светог Василија Острошког.

Василије Острошки се слави као велики чудотворац чија су чудотворна дела позната и изван граница Српске православне цркве.

Његово свето тело у целости почива у острошкој испосници, неподложно закону труљења, више од триста година.

Још веће чудо и доказ светитељства светог Василија јесте чудотворна моћ његовог тела.

Он, који је у свом земаљском животу више личио на анђела него на човека, уздигао је свој дух до Престола Божјег, а своје тело обесмртио. То свето тело било је за време земаљског живљења храм Духа Светога, а после растанка са душом, постало је ризница благодати.

Не могу се избројати разна чудеса, која је Господ преко њега учинио и које сваким даном чини и показује над сваким оним који долази и тражи помоћ посредством овог великог светитеља, јерарха и учитеља, и подвижника православне вере.

Многи верују да ће, ако се заветују да ће на светог Василија отићи на Духове у манастир Острог, њихова, или болест неког њима ближњег, нестати „као руком однесена“.

Ако решите да потражите помоћ овог свеца, од сутра треба да почнете строги пост који ће трајати све док на Тројице или Духове не одете на Острог и тамо се причестите, веровање је народа.

Ако познајете особу која се спрема на овакво путовање, требало би да јој однесете уља, тамјана и памука да са собом понесе и да то остави код свеца „да преноћи“.

Памук, уље и тамјан који су ношени на Острог треба чувати за „не дај Боже“.

Небројна су чуда исцељења која се везују за овог чудотворца. Међу недавна чуда спадају: случај двомесечне бебе којој је излечено запаљење скочног зглоба, девојчица која је проговорила и момак који је проходао. Сва три забележена случаја су, по извештајима лекара, били такви да су само тешке операције могле да им помогну, али су захваљујући молитвама у Горњем манастиру Острог променили своју судбину.

Свети Василије Чудотворац рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, у Херцеговини, 1610. године. У страху од данка у крви, родитељи су га још са дванаест година послали у манастир Завалу где је његов стриц био игуман. 1638. године одлуком Светог синода у Пећи, рукоположен је за митроплита херцеговачког. Након што су Турци разорили манастир Тврдош, Свети Василије се сели на манастир Острог, где је и преминуо 1671. године. Његове мошти се тамо чувају до дана данашњег, а у моћ исцељења верују подједанко народи свих вера. У Острогу се сваке године на Тројичине дане одржава велики Народни сабор.

У ком делу Србије има највише верника прочитајте ОВДЕ.

Прочитајте још: НЕСАНИЦА ТЕ МУЧИ НОЋИМА – НЕ МОЖЕШ ДА СПАВАШ: Ево зашто се то баш теби догађа!

ОВО СУ ПОСЛЕДЊЕ ХРИСТОВЕ РЕЧИ – ТУМАЧЕЊЕ ОВИХ РЕЧЕНИЦА МЕЊА ВАШ ЖИВОТ: Господ ти шаље поруку, да ли је чујеш?

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН: Ни још 15 година тамнице не би ме одвојило од СПЦ!

Извор: Курир

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...