„Српско-амерички односи након победе Доналда Трампа“

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Округли сто на тему „Српско-америчких односа након победе Доналда Трампа“, у организацији Центра за друштвена истраживањаодржан је 23. децембра у Медија Центру у Београду. Учесници панел дискусије говорили су о својим предвиђањима и дилемама када су у питању односи ове две државе. Уводну реч дискусије отворио је Деспот Ковачевић из ЦДИ, док је модератор овог скупа био Стефан Сурлић, директор Центра за друштвена истраживања.

У овом панелу сагледана је ситуација из угла политичке науке, политичке аналитике и угла политичке праксе, од стране говорника који су за то компетентни. Уредник ‘Новог Стандарда’ Жељко Цвијановић, истакао је да ће се, с обзиром на заједничку борбу Русије и Америке против тероризма, променити односи у читавом свету, а да то неће заобићи ни Србију. Такође наглашава да Србија у наредном периоду може представљати „сидро стабилности“ у региону, што такође представља корените промене.

Своје мишљење на ову тему изнео је и портпарол Социјалдемократске странке, Константин Самофалов, који сматра да резултати избора у моћним државама попут САД немају превеликог утицаја на Србију. Његов став је да би Србија више требало да се фокусира на исходе избора кључних чланица Европске уније, јер то може да остави последице на пут уласка наше државе у ЕУ. Самофалов такође наводи да је у новој Трамповој администрацији, много људи који се баве Балканом, и да то свакако јесте зелено светло и бољитак за нашу државу.

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета, заговарајући неутралност Србије као њен једини и прави пут, није сагласан са тим да би Србија требало да се приклони било коме већ да су наредне године вентил у коме она може да ради на свом суверенитету и стабилности. Паровић истиче да је спољна политика Америке кључна за Србију и да је на сцени нова епоха у којој Србија има шансу да буде партнер,да Србија треба да инсистира на активној и наоружаној неутралности коју би могле да јој гарантују САД које ће мењати своју спољну политику на челу са првим транзиционим председником САД-а Доналдом Трампом.

Aнђелковић и Паровић (Фото: Mc.rs)

Историчар и аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Америка неће много гледати нас али да ће се геополитички амбијент променити. „Српски проблеми ће бити решени кроз руско-америчке односе”. Такође он каже да нас запад гледа као „мале Русе“ и да уколико Москва и Вашингтон ускладе своје политике то ће бити добра вест и за Србију. Такође, борба против исламистичке опасности је заједничка.

Тероризам, једно је од водећих питања и светски проблем свих држава, и због тога представља везу између светских сила које се боре против поменутог проблема.

Асистент и докторанд на Факултету политичких наука у Београду, Милан Крстић истакаоје да постоје повољни сигнали из Вашингтона, и да би то требало да се интензивира. Људи који су на врху за спољну политику око Трампа наклоњени су ревитализацији односа Москве и Вашингтона. То је оно што ће се одразити и на нас, истиче Крстић, иако се читава позорница и нова политичка елита појављује у новом светлу. Он каже да није само Трампова победа оно што се догодило што може утицати на промену епохе, ту су и Брегзит, мигрантска криза, промене у Европи, и то је све оно што ствара једну нову светску епоху која нам предстоји.

Колико ће избори у Америци утицати на Балкан и нашу земљу, још увек не знамо, али мишљења која су нам говорници ове дискусије саопштили свакако даје подстрек за нашу земљу и њену чврстину и стабилност, како у региону тако и у читавом свету. Сви учесници су се сагласили да Србија мора своју политику да води кроз сарадњу, а округли сто је показао да људи из различитих углова посматрања виде могућност позитивних помака у односима Србије и Америке.

Прочитајте још:

ПОСЛЕ МИГОВА, СТИЖЕ КИНЕСКА ЗВЕР: Балистички ракетни систем са дометом од чак 300 километара! (ВИДЕО)

ЦРН ДА ЦРЊИ НЕ МОЖЕ БИТИ: Хрватски одговор на Вучићеве мигове, Загреб купује…

MOЖЕ ЛИ ОН ДА ОТВОРИ УСТА А ДА НЕ СЛАЖЕ: Пинокио се поново обратио нацији (ВИДЕО)

Извор: Ослобођење

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...