СРБИ СУ ПОСЛАЛИ ЈАСНУ ПОРУКУ: Славиће се Дан Републике Српске!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

 

У Републици Српској Бадњи дан и Божић, 6. и 7. јануара празнују се као верски празник, док је 9. јануар Дан Републике Српске – републички празник, саопштило је Министарство управе и локалне самоуправе РС.

У складу са чланом 7. Закона о празницима Републике Српске, верски празник је православни Божић, који се празнује на Бадњи дан и дан Божића, тако да верници православне вероисповијести имају право на плаћени изостанак са радног места, наводи Министарство.

„Према Закону о Дану Републике Српске, 9. јануар 2017. године (понедељак) је републички празник”, истакнуто је на сајту Министарства.

У дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне делатности, наведено је у саопштењу.

Грађани Републике Српске одлучили су 25. септембра на референдуму да 9. јануар остане Дан РС, Скупштина РС је након тога донела нови Закон о празницима а Уставни суд БиХ је тај део Закона о празницима који се односи на Дан РС оценио неуставним.

Главна тачка спорења је то што Уставни суд БиХ сматра да је обележавање 9. јануара као Дана РС дискриминишуће по грађане РС који нису хришћани, јер се тог дана обележава и слава РС – Свети Стефан.

Председник РС Милорад Додик, али и опозициони политичари тумачење Уставног суда БиХ сматрају политичким и указују на чињеницу да је тог дана формирана РС.

Прочитајте још: СРБИЈА МОЖЕ ДА ПОСТАНЕ ВОЈНА СИЛА: Добили смо понуду од Кинеза која се не одбија!

ЗАСЕДА НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ СА „КОСОВОМ“ – СНАЈПЕРИ, АУТОМАТСКЕ ПУШКЕ: Војници не причају НАГЛАС!

ПРСТ У ОКО САД: Руски бродови стигли код…

Извор:

Извор: Политика

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...