ПОЛИТИКА ИНАТА – НИКОЛИЋ УЦЕЊЕН: Безобразан услов за одлазак председника Србије у Сарајево!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Свако ко ради на саботажи доласка председника Србије Томислава Николића у Сарајево чини штету и успорава развој добрих односа у региону, оценио је за “ЕуроБлиц” министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Он истиче да би долазак Николића у Сарајево у фебруару, као и заједничке седнице Савета министара БиХ са владама у Београду и Загребу, требало да дају велики допринос побољшању односа са Србијом и Хрватском.

– Искрено се надам да ће доћи до посете председника Србије Сарајеву и позивам све кључне политичке личности у БиХ, а посебно у Федерацији, да томе дају максималну подршку – рекао је Црнадак.

Члан Главног одбора СНС и посланик те странке у Скупштини Србије Владимир Ђукановић за „ЕуроБлиц“ тврди да је постало очигледно да бошњачки политичари „намерно изазивају кризне ситуације и заоштравају односе са Србијом уочи планираних посета Томислава Николића Сарајеву“.

– Ово је већ други или трећи пут да Бакир Изетбеговић и бошњачки политичари условљавају председника Србије неким безобразним захтевима, уценама, бесмисленим претњама. Зар је Изетбеговић заиста толико блесав или дрзак па да мисли да ће Николић одустати од доласка у Бањалуку и присуствовања прослави дана који је толико важан Србима у Републици Српској? Сада је потпуно јасно да Сарајеву није стало до нормализације односа са Србијом, што представља њихов, а не наш проблем – каже Ђукановић.

Политички аналитичар из Београда Жељко Цвијановић, такође, сматра да опомена Бакира Изетбеговића Томиславу Николићу да не иде на прославу у Бањалуку садржи „моменат уцене“, као и прикривену претњу да ће договорена посета председника Србије Сарајеву бити отказана.

– Изетбеговићев проблем је у томе што он просперитет БиХ и даље види у томе што ће на Србију преко Николића непрестано навлачити лудачку кошуљу. То је већ више од 20 година политика Сарајева и крајње је време да се постави питање да ли неко у БиХ живи боље од тога, па макар само Бошњаци. Изетбеговићев наратив није се показао само неуспешним већ је и потпуно анахрон – каже Цвијановић.

Додаје да “време које долази и промене које се одигравају у свету неће захтевати изјашњавање Николића између Бањалуке и Сарајева, већ Изетбеговићево о учешћу у међународном тероризму”.

– Човек против кога се и у САД води истрага, уцењујући Николића само покушава да за мало одложи да у јавности БиХ буду постављена она питања која су већ увелико на столу великих сила. Дакле, има ли право да такве уцене сервира неко коме гори под ногама због умешаности у међународни тероризам или би му боље било да са Николићем гради добре односе, макар онолико добре колико их овај има са светом који неминовно ступа на сцену – закључује Цвијановић.

Истовремено, аналитичар из Бањалуке Радомир Нешковић сматра да се руководство Србије, због БиХ, налази у озбиљном проблему.

– Дужни су да поштују Дејтонски споразум и интегритет БиХ, а с друге стране да поштују статус РС унутар БиХ. Онда је ту тешко наћи меру – или претерају на једну страну, па изазову револт српских политичара, или претерају на другу страну, па изазову револт бошњачких политичара.

У читавој ситуацији око односа политичког Сарајева и Београда на сцени имамо политику ината – ко је јачи са једне, а ко са друге стране и то више не води ничему – закључује Нешковић.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић поручио је председнику Србије Томиславу Николићу да не би требало да дође у Српску 9. јануара, на Дан РС, него у фебруару, и то у Сарајево.

– Добродошао је увек, али зарад бољих односа на које се заклињемо сви, нека размисли о чињеницама – рекао је Изетбеговић.

Николић је, с друге стране, поручио Изетбеговићу да нема намеру да одустане од посете Бањалуци 9. јануара.

– Наравно да ћу отићи да то обележимо и прославимо, Србија и Српска имају специјалне везе. Не признајем такву врсту уцена – поручио је Николић.

Одгађање посете

Прва посета председника Србије Томислава Николића БиХ, која је била планирана за 16. јуни 2015, отказана је на захтев Бакира Изетбеговића, уз образложење да се “морају чекати повољније околности”.

Наиме, у марту те године односи Београда и Сарајева су погоршани због хапшења ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића у Швајцарској. Орић је ухапшен по потерници коју је за њим расписала Србија.

Исте године, у јулу дошло је до напада на српског премијера Александра Вучића у Поточарима, што је додатно усложнило односе две земље.

Прочитајте још: СЛУЧАЈ ХАРАДИНАЈ ТРЕСЕ РЕГИОН: Сада се огласио и Вучић!

УДАРНА ВЕСТ – ОГЛАСИЛА СЕ ЕДИТА ТАХИРИ ПОВОДОМ ХАПШЕЊА ХАРАДИНАЈА: Послала писмо ЕУ и најавила хапшење Срба?!

ЗБОГ ОВОГА МОЖЕ СВАШТА ДА СЕ ДЕСИ: Турска повлачи жесток потез према САД?!

Извор: Блиц

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...