ОБРАДОВИЋ ПОРУЧИО ДАЧИЋУ: Србија не сме да учествује у манипулацији људским правима!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић обратио се министру спољних послова Ивици Дачићу, апелујући на њега да Савет за људска права УН-а чини мали број држава, а да је Резолуција 32/2 добила мали број гласова, па да стога представници 23 државе који имају своје представнике у Савету за људска права и које су гласале за ову резолуцију не могу да интерпретирају људска права у име читавог света.

– У име Српског покрета Двери желим да Вам скренем пажњу на предстојеће гласање Генералне скупштине Уједињених нација о именовању Независног експерта за сексуалну оријентацију и родни идентитет УН. Подсећамо да је Савет за људска права УН Резолуцијом 32/2 од 30.06.2016. године изгласао именовање Независног експерта за сексуалну оријентацију и родни идентитет, а да ће предстојеће гласање у Генералној скупштини УН-а готово извесно бити гласање за амандман Групе афричких земаља која предлаже да се именовање Независног експерта одложи док државе чланице не установе правни основ за такво именовање – рекао је Обрадовић

– Апелујемо на Ваш здрав разум и поштовање Устава Републике Србије и међународног права да упутите инструкције Њ.Е. амбасадору у УН-у господину М. Милановићу за одлагање именовања поменутог експерта, који је постављен на основу резолуције 32/2 Савета за људска права Уједињених нација – додао је он.

Као разлоге за овакву врсту апела, Обрадовић је навео да се предстојеће гласање не односи на потврђивање или негирање права Савета за људска права УН да поставља независне експерте из различитих области. Јасно је да Савет за људска право има право на то, у оквирима међународног права и споразума.

Други разлог је оно што је јасно прецизирано у Резолуцији Генералне скупштине УН 65/281 – Савет за људска права је подређен Генералној скупштини УН, те стога, Генерална скупштина УН не само да има право, већ има и обавезу да надзире рад Савета за људска права УН, а нарочито у ситуацијама када су одлуке Савета контроверзне, нејасно дефинисане или када изазивају подељена мишљења и ставове.

ДОДИКУ ДОСТА СВЕГА – ПРЕТИ ОТЦЕПЉЕЊЕМ: Босно време је да „платиш свој безобразлук“!

Обрадовић подсећа да Савет за људска права УН чини мали број држава, као и да је поменута Резолуција 32/2 једва добила потребан број гласова, те да стога представници 23 државе који имају своје представнике у Савету за људска права и које су гласале за ову резолуцију не могу да интерпретирају људска права у име читавог света. Стога, предстојеће гласање треба да обезбеди државама чланицама време да установе: а) да ли постоји правна основа у међународном праву за именовање независног експерта за СОГИ; б) ако постоји, колики ће бити домет његовог/њеног ауторитета; в) како се дефинише „дискриминација“ у односу на СОГИ; г) како применити мандат независног експерта без нарушавања националног суверенитета и религиозних и културних вредности народа многих држава.

Обрадовић је напоменуо да многе мале државе уопште немају свог представника у Савету за људска права УН, углавном због буџетских ограничења. Обзиром да се у овом случају ради о врло деликатном питању, на који се веома различито гледа у различитим културама и државама света, он тврди да је одлагање именовања таквог Независног експерта од огромног значаја како би државе чланице имале довољно времена да јасно установе усклађеност сопствених Устава и закона, али и културошког одређивања према мандату Независног експерта за СОГИ, као и потенцијалне ефекте пуне сарадње са поменутим експертом.

– Поред наведеног, прихватање именовања независног експерта за СОГИ ће поткопати читав систем људских права. Резолуција 32/2 Савета за људска права УН има за циљ да промовише контроверзна сексуална понашања у међународно призната права, чак и за децу, без икаквог упоришта у међународном праву и међународним споразумима. Сексуална права нису дефинисана нити у једном међународном правно обавезујућем или необавезујућем споразуму. Такође, Устав Републике Србије не препознаје специјална сексуална права. Сама садржина мандата Независног експерта за СОГИ је у супротности за Повељом УН, према којој је забрањено мешање у унутрашња питања држава чланица. (члан 2.7 Повеље УН) – каже председник Двери.

Обрадовић каже да Резолуција 32/2 нема никакве везе за дискриминацијом или превенцијом насиља, већ за циљ има даље пропагирање веома контроверзних ЛГБТ „права“. Предложени експерт, господин Мунтарбхорн је добро познат заговорник специјалних права за ЛГБТ заједницу и један од аутора тзв. Јогиакарта принципа. Сам господин Мунтарбхорн је већ поставио принципе свог будућег деловања, из којих се јасно види права истина иза његовог именовања: укидање закона који санкционишу хомосексуално понашање, забрана психолошке/психијатријске помоћи особама које доживљавају нежељену истополну привлачност, подршка и промоција трансродног понашања као права које се мора поштовати и подржавати у државама чланицама УН, индоктринација деце од малих ногу да прихвате тзв. сексуалне оријентације и „родну“ идеологију као нормалне.

– У закључку, Савет за људска права нема правну основу за спровођење активности садржаних у Резолуцији 32/2, према међународном праву. Даље, Устав Републике Србије не препознаје сексуална права као правни ентитет – додао је.

– Из напред наведених разлога, придружујемо се апелу Кокуса за права породице УН и понављамо свој апел да на Генералној скупштини Уједињених нација дате инструкције Њ.Е. гдин амбасадору М. Милановићу да гласа за амандман Групе афричких земаља којим би се одложило именовање Независног експерта за СОГИ, како би Република Србија имала довољно времена да проучи могуће последице тог именовања, усклађеност са Уставом и одговарајућим законима Републике Србије као и правну основу за његово именовање у међународном праву – закључује Обрадовић.

Прочитајте још: Трећа Србија прерасла у Народни слободарски покрет (ФОТО)

НАЈВЕЋИ УДАРАЦ АМЕРИЦИ У ОВОМ РАТУ: Сиријци заробили 14 страних инструктора скривених у бункеру у Алепу, ево списка

ВРХУНАЦ ТЕХНОЛОГИЈЕ: Ево шта ће се десити ако нападну “Адмирала Кузњецова“! (ВИДЕО)

Извор: Правда

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...