НЕВЕРОВАТНО: У Хрватској донет закон по коме држава младима отплаћује пола рате стамбеног кредита

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Како загребачки портал ,,Индекс“ преноси, данас ступа на снагу закон према коме ће Хрватска држава младима који на кредит купе стан 4 године отплаћивати половину рате, уз могућност продужења за још две године уколико добију дете.

У Хрватској данас ступа на снагу тзв. ,,Закон о субвенционирању стамбених кредита“. Према његовим одредбама, држава ће четири године плаћати пола рате кредита за куповину првог стана или куће, а добију ли млади парови или усвоје дете у том периоду, за свако дете рок ће се продужити за још две године.

Законом се омогућава куповина нових, али и коришћених станова и кућа вредности до 1500 евра по квадратном метру, при чему држава суфинансира кредит који не прелази 100.000 евра. Некретнина може бити и скупља, али остатак неће бити субвенционисан.

Ефективна каматна стопа на тај кредит не сме бити већа од 3,75 посто годишње. Након што се договоре сви детаљи с банкама, очекује се да ће пријаве заинтересованих грађана за субвенције кренути 20. августа.

За извршење закона је иначе у овој години осигурано 17,5 милиона куна (око 2 милиона и 360 хиљада евра). ХДЗ-ова влада увела је ову меру након што је укинута олакшица за куповину нове некретнине, а у циљу подизања наталитета у Хрватској, који је прошле године био рекордно низак. Хрватска је иначе по први пут у састав актуелне владе увела и министарство за демографију, управо у жељи да спречи тренд депопулације Хрватске.

Међутим, стурчњаци тврде да ће закон више користити банкама него младим породицама, али и да ће државни буџет више зарадити од укинуте порезне олакшице на куповину првог стана него што ће издвојити за субвенције. Судећи по хрватским анкетама, овај став дели и већина становништва ове земље.

Извор: Вести онлине

Прочитајте још:

Американце брине наоружавање Војске Србије: реаговао Конгрес!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...