НЕМАЈУ МИЛОСТИ – КАТАКЛИЗМИЧНО СТАЊЕ У СИРИЈИ: Овакав злобни потез терориста нико није очекивао!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Сиријска војска бомбардовала је данас побуњеничку области код Дамаска у покушају да се домогне изворишта воде, док побуњеци наводе да су сиријске власти прекршиле општи прекид ватре.

Примирје уведено пре четири дана, које је једно од низа прекида ватре од почетка рата у Сирији пре скоро шест година, требало би да отвори пут ка мировним преговорима крајем јануара у главном граду Казахстана под окриљем Русије и Ирана који подржавају владу Сирије, и Турске која подржава побуњенике.

Медјутим, примирје би могло да буде угрожено због наставка бомбардовања подручја Вади Барада, побуњеничког региона око 15 километара од Дамаска где су изворишта воде за четири милиона становника главног града Сирије и околине.

Сиријска војска две недеље скоро свакодневно бомбардује ту зону док су копнене снаге стигле данас скоро до једног од великих изворишта воде.

Сиријске власти су прошле недеље саопштиле да су побуњеници извели „терористички напад на изворе снабдевања водом“ у Дамаску и околини.

Лист близак властима Ал Ватан пренео је да су „оружане групе“ сипале бензин у воду за пиће намењену Дамаску.

Бомбардовања и спорадични сукоби настављени су од прекида ватре уведеног 29. децембра у поноћ по локалном времену.

Сиријска опозициона Опсерваторија за људска права саопштила је да су два цивила данас погинула у нападима сиријских снага у побуњеничког граду Растан.

Русија и Турска су гаранти споразума о прекиду ватре који отвара пут за преговоре зараћених страна. Група Џабхат Фатах ал-Шам, некада огранак Ал Каиде, као и џихадисти Исламске државе нису обухваћени споразумом о прекиду ватре.

Споразум о примирју подржао је и Савет безбедности УН.

Прочитајте још: ТУРСКА СЕ СВЕТИ ЗА ИСТАНБУЛ: Кренуо поход на ИД, Русија прати!

ПРАВИО СЕ МРТАВ: Застрашујућа прича рањеног у Истанбулу! (ФОТО)

ЗОРАН КЕСИЋ НЕ ПРЕСТАЈЕ – СНС БЕСАН КАО НИКАДА: Диду – диду дидуле – ЗА ПЕТ СЕКУНДИ ИХ ПРЕГАЗИО! (ВИДЕО)

Извор: Танјуг

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...