НЕ ЧИНИ НИКАДА ОВАЈ ПАКЛЕНИ ГРЕХ – ПОБЕДИ СЕБЕ: Отац свих грехова који напада све! (ВИДЕО)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Чим се у животу горде особе догоди било шта што показује њену немоћ и неоснованост поверења у себе саму, она одмах доспева у мрачно стање и очајава.

То се може догодити из најразличитијих разлога: од увређеног самољубља или од тога што се нешто не ради по нашем; такође од сујете, када човек види да људи који су му једнаки уживају више погодности од њега самог; или од тешких животних околности, како о томе говори Преподобни Амвросије Оптински.

Смирени човек, који верује у Бога, зна да се тим непријатним околностима испитује и јача његова вера као што се мишићи спортисте јачају на тренинзима. Таква особа зна да је Бог поред, да Он неће послати искушење које не може да се претрпи. Човек који се нада на Бога, никада неће упасти у чамотињу, чак и у тешким околностима.

ЗАШТО СЕ БОГ „НЕ МЕША“ ДОК НЕПРАВЕДНИЦИ ЧИНЕ ЗЛО: Зашто небеса „ћуте“ док праведник „СТРАДА“ – невероватан одоговор ће вас оставити без речи!

Гордељивац који се узда у себе, чим се нађе у тешким околностима које он сам нема снаге да измени, истог тренутка упада у чамотињу, сматрајући да ако он није у стању да исправи оно што се догодило, значи да то нико више није у стању да исправи, притом још тугујући и нервирајући се јер су му околности показале сопствену слабост што он није у стању да издржи.

Управо зато што су чамотиња и очајање последице и, у неком смислу, показивање неверовања у Бога, један од Светитеља је рекао: „Знајте да у тренуцима очајања не оставља Господ вас, већ ви остављате Господа!“

Дакле, гордост и маловерје јесу једни од главних узрока чамотиње и очајања, али уопште нису једини.

Преподобни Јован Лествичник говори о две основне врсте очајања која се јављају из различитих узрока: „Постоји очајање које потиче од мноштва грехова, оптерећене савести и неиздрживе туге, када се душа због мноштва ових рана погружава и од њихове тежине утапа у дубини безнадежности. Међутим, постоји и очајање друге врсте, које се догађа због гордости и узношења када они који су пали мисле да нису заслужили свој пад. Од првог исцељују уздржање и добра нада, а од последње смирење и неосуђивање никога.“

Прочитајте још: БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ КОД СРБА – Туциндан, Бадњи дан, Бадње вече – Ово су обичаји нашег народа на ове дане!

ПРАВОСЛАВЉЕ УЗ ПЕТАРДЕ: Владика Григорије објаснио зашто никако не смемо да пуцамо током празника! (ВИДЕО)

ЧУДО УОЧИ БОЖИЋА: Икона пресвете Богородице заплакала (ВИДЕО)

Извор: Ослобођење

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...