НАТО ИЗРИЧИТО НАРЕЂУЈЕ: Српски пук не сме учествовати на прослави Дана Републике Српске!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Командант НАТО Штаба у БиХ, бригадни генерал америчке војске Жизел Вилц коментарисала је за новинску агенцију Патриа учешће Трећег пешадијског пука Војске БиХ на прослави Дана Републике Српске те је истакла да је институционални и правни оквир јасан.

„Систем пукова, укључујући и Трећи пешадијски пук, успостављен је споразумом сва три конститутивна народа како би се креирао одобрени механизам за неговање посебних наслеђа и традиција. У складу с договореним, све активности пукова морају се одобрити кроз ланац командовања који је дефинисан законима и прописима у области одбране. Министар одбране је био у праву када није одобрио учешће Војске БиХ у активностима 9. јануара“, навела је Вилц.

Она каже и да су припадници Војске БиХ положили заклетву да ће бранити уставни поредак БиХ.

„Осим тога, Закон о одбрани јасно каже да активности које су у супротности са Општим оквирним споразумом за мир представљају основ за смену с дужности. У овом тренутку, учешће било ког припадника Војске БиХ у било којем делу програма Дана Републике Српске 9. јануара представљало би кршење Закона о одбрани: према закону, те особе би подлегле дисциплинским мерама, укључујући и отпуст из војне службе. Њихови поступци би се могли разматрати и у контексту Анекса 1А Општег оквирног споразума за мир у БиХ“, поручила је командант НАТО Штаба у БиХ, бригадни генерал америчке војске Жизел Вилц.

Прочитајте још: Трећи пешадијску пук БиХ отказује послушност Сарајеву и долази на прославу Дана Српске

ВЕСТ КОЈУ САРАЈЕВО НЕ СМЕ ДА ОБЈАВИ! Бакир Изетбеговић добио унуку српкињу?!

УДАРНА ВЕСТ – ШИКАНИРАЊЕ СРБА НА БАДЊИ ДАН: Фашисти пред српском црквом у Загребу зову Хрвате на оружје! (ВИДЕО)

Извор: nap.ba

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...