МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ ЗА БРЗУ ПОМОЋ: Када си у невољи изговарај ове речи! (ВИДЕО)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Еванђелист Лука је насликао неколико њених икона, неке заједно са Предвечним Младенцем, а неке без Њега. Када их је он донео и показао Пресветој Дјеви, она их је одобрила и рекла: „Благодат Сина мога нека буде са њима“, и поновила песму коју је била изрекла у дому Јелисаветином: „Велича душа моја Господа и обрадова се дух мој Богу Спаситељу моме“.

Уосталом, Дјева Марија се за свог земаљског живота уклањала од славе која јој је, као Мајци Господа, припадала. Више је волела да проводи живот у тишини, припремајући се за одлазак у вечни живот. До последњег дана свог земаљског живота она се старала да се покаже достојном Царства свога Сина, и на самрти се молила да Он избави душу њену од злобних духова који пресрећу људске душе на путу ка небу, покушавајући да их шчепају и одвуку са собом у ад. Господ је услишио молитву Своје Мајке, и у часу њене кончине Сам Он је сишао са неба са мноштвом анђела да прими душу њену.

Пошто се Мајка Божја молила и за то да се може опростити са Апостолима, Господ је око њене самртничке постеље окупио и све Апостоле, осим Томе. Невидљивом силом они беху тог дана донети у Јерусалим из свих крајева света у којима су проповедали, и присуствоваху њеном блаженом преласку у вечни живот.

Уз свечане погребне песме сахранише Апостоли њено пречисто тело. После три дана они отворише гроб да се још једном поклоне остацима Мајке Божје, заједно са апостолом Томом који је тада стигао у Јерусалим. Али не нашавши тела у гробу, у недоумици се вратише кући. Ту им се за време обеда, блистајући небеском светлошћу, јави у ваздуху сама Богородица и рече им да је Син њен прославио и тело њено и да она, васкрснута, стоји пред Његовим Престолом. И још им обећа да ће увек бити са њима.

Апостоли са великом радошћу поздравише Богородицу и стадоше је поштовати, не само као Мајку њиховог вољеног Учитеља и Господа, већ и као своју небеску помоћницу, покровитељку Хришћана и заступницу целог рода људског пред Праведним Судијом. И свугде где се проповедало Еванђеље Христово, стаде се прослављати и Његова Пречиста Мати.

Молитва Пресветој Богородици

Богородице Дјево,

радуј се, Благодатна Маријо,

Господ је с Тобом,

благословена си Ти међу женама

и благословен је плод утробе Твоје

јер си родила Спаситеља душа наших.

Молитва Богородици у невољи и потиштености

Преподобна Царице моја, Пресвета Надо моја, Уточиште сиротих, Заштитнице путника, Помоћнице онима који су у беди и Заштито оних који су злостављани, види моју невољу, види моју муку: са свих страна сам опкољен искушењем, а нема никог да ме брани. Ти ми сама помози јер сам немоћан. Нахрани ме као странца, упути ме као заблуделог, излечи ме и спаси као безнадежног. Немам друге помоћи, ни заштите, ни утехе, осим Тебе, о, Мајко свих невољних и оптерећених. Погледај на мене са небеса, закрили ме Пресветим Покровом Твојим, како бих се избавила од свих зала која су ме опколила, и ја ћу увек славити Преславно име Твоје. Амин.

Молитва пред иконом Богородице Брзопомоћнице

Преблагословена Владичице, Приснодјево Богородице, која си Бога Реч, Који је изнад сваке речи, родила и благодат Његову више од било кога другог примила, која си показала море божанствених дарова, реко чуда која непрестано течеш изливајући благодат на све који Ти с вером притичу, чудотворној икони Твојој клањајући се, молимо Тебе, свемилостиву Мајку Човекољубивог Владике: излиј на нас пребогату милост Твоју и мољења наша, која Ти приносимо, Брзопомоћнице, пожури да испуниш, јер свакоме корист и спасење припремаш. Посети, Преблага, слуге Своје благодаћу Својом, подари болеснима исцељење и савршено здравље, узнемиренима тишину, заробљенима слободу и све, који на неки начин страдају, утеши; избави, свемилостива Господарице, сваки град и сваку земљу од глади, помора, земљотреса, поплаве, пожара, мача и сваке друге казне привремене и вечне, Материнском Својом одважношћу одвративши гнев Божији; од душевне слабости, напада страсти и грехопада ослободи слуге Твоје, да бисмо без спотицања у свакој побожности проживели у овом веку и удостојили се вечних добара у будућем, благодаћу и човекољубљем Сина Твога и Бога, јер Њему доликује свака слава, част и поклоњење са беспочетним Његовим Оцем и Пресветим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва пред иконом Богородице Тројеручице

О, Пресвета Владичице Богородице, Ти која си се чудесно Јовану Дамаскину јавила, а он веру истиниту и наду непоколебљиву показао, услиши нас грешне који се пред чудотворном иконом Твојом усрдно молимо и тражимо помоћ Твоју: не одбаци молитву ову ради многих сагрешења наших, већ као Мајка милостива и дуготрпељива, избави нас од болести, патње и туге, опрости нам грехе које починисмо и испуни радошћу и весељем све који поштују свету икону Твоју Тројеручицу, да бисмо радосно певали и љубављу прославили име Твоје, јер си од свих поколења изабрана и благословена у векове векова. Амин.

Молитва пред иконом Богородице Исцелитељке

О, Пресвета Царице Богородице, виша од свих Небеских Сила и светија од свих Светих, Теби припадамо и Теби се клањамо пред свечасном и целебном иконом Твојом, помињући чудесно јављање Твоје болесном клирику Викентију: Свесилна Заступнице и Помоћнице рода нашега, усрдно Те молимо, као што си овоме клирику оздрављење даривала, тако и сада исцели душе и тела наша од рана греховних и страсти многих; од сваке нас напасти избави, од невоље, патње и осуде вечне, сачувај нас од учења душегубних, од лажи и безверја, од прелести и ненаданих напада видљивих и невидљивих непријатеља. Подари нам крај живота хришћански, без бола, миран, непостидан, уз потпунину Светих Тајни и удостој нас да на страшном Христовом Суду станемо са десне стране Свеправедног Судије и блажени глас Његов послушамо: „Приђите благословени Оца Мога, наследите Царство које вам је припремљено од постања света“. Амин.

Прочитајте још: СРПСКИ РЕПЕР ПОНОВО ЗАПАЛИО ИНТЕРНЕТ: На генијалан начин стао у одбрану Цркве!

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Вратите нам наше!

ПРАВОСЛАВЉЕ УЗ ПЕТАРДЕ: Владика Григорије објаснио зашто никако не смемо да пуцамо током празника! (ВИДЕО)

Извор: Ослобођење

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...