МИНИСТРАСТВО ЗДРАВЉА РАДИ НА ШТЕТУ ГРАЂАНА – ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ ОТКРИВА: Манипулишу без стида!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Из саопштења које је изнела Демократска странка Србије, сазнајемо да је тендер Министарства здравља, који је био предвиђен за набавку опреме за Клинички центар у Нишу, унапред договорен и испланиран:

„Тендер Министарства здравља за набавку опреме за Клинички центар у Нишу, вредан око 17 милиона евра, више него очигледно је намештен за унапред договореног понуђача, а пројектована опрема која се купује је технолошки застарела. Тендером је утврђено да се 114 потпуно разнородних ставки набавља у једној партији, као целина. Тако се по тендеру Министарства здравља од једног понуђача захтева да понуди у пакету ЦТ скенере, кревете, рендгенске апарате,  столице, уређај за магнетну резонанцу, столове за храњење пацијената, ормане, чак болнички информациони систем и још преко стотину различитих ставки! Законом о јавним набавкама предвиђено је да се у оваквим случајевима набавка врши по партијама, вишеделно, управо да би се смањила могућност корупције“, пише у саопштењу.

Међутим, како наводи ДСС, то није ништа ново. Од раније су већ познати договори који се склапају са једном аустријском фирмом:

„Несумњиво је да у остављеном року ваљану и потпуну понуду може да припреми само унапред договорени победник, који је раније упознат са врстама, спецификацијама, количинама добара која се набављају и другим елементима тендера. Јавна је тајна да се цео посао намешта аустријској фирми Оделга“, кажу ис ДСС-а

У целој тој причи ипак је најгоре то што Министарство здравља не узима у обзир интересе грађана. То су показали тако што су купили застарели технологију или материјал који је слабијег квалитета:

„Супротно јавном интересу, а то је најчешће зарад личног материјалног интереса доносилаца штетне одлуке, спецификација опреме која се набавља указује да се Министарство здравља определило за технологију која за савременом, модерном заостаје и 15 година. Да не помињемо застарелост ЦТ скенера, магнетне резонанце и сл., али наведимо само пример набавке 500 болничких кревета „са подешавањем наслона за леђа који се врши помоћу курбле“, како стоји у тендерској документацији или 1254 ормана за које чак није специфицирано ни од каквог материјала треба да буду“ , додаје се у саопштењу.

Због свега горе наведеног, захтев Демократске странке Србије је једноставан. Решење налазе у поништавању тендера и ангажовању стручњака који би се бавили потребама клинике:

„Демократска странка Србије захтева од министра здравља Златибора Лончара да поништи расписани тендер за набавку опреме за КЦ Ниш, да тим поштених стручњака утврди реалне клиничке потребе, техничка решења и спецификације неопходне опреме, а да се набавка спроведе по логички одвојеним партијама.“ закључили су из Демократске странке Србије.

Прочитајте још: СРБИЈО ПОГЛЕДАЈ ШТА СИ ДОЖИВЕЛА – КАТАСТРОФАЛНА ВЕСТ СТИЖЕ СА КОСМЕТА: Политичари ово су плодови вашег рада!

Вулин: Нека Луначек зове Вучића, једва чекам…

УСТАШЕ НЕ МИРУЈУ: Спремају проусташки перформанс на Бадњи дан!

Извор: Демократска странка Србије, Ослобођење

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...