ИЗМЕЂУ ЗАПАДА И ПРАВОСЛАВЉА: Новогодишња обећања и могућности…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

У Западном свету постоји традиција по којој се на Нову Годину дају обећања. У стварности људи желе да обећају нешто што ће их учинити бољим у новој години. Ми можемо да видимо два аспекта овакве традиције. Прва је могућност да се обећање одржи, а други је садржај одређеног обећања. Оба ова фактора су веома важна. Ако не можете да испуните оно што сте обећали онда чак и најплеменитије обећање нема никаквог смисла. А ако вас дато обећање не учини бољим на крају, онда се може постићи супротан ефекат. Али постоји још један фактор, који је време. Ми смо под временским притиском. Наша обећања треба испунити у одређеном временском периоду. А данас су људи, мање него икад, одлучни да одвоје време да испуне неко добро обећање.

За Православне Хришћане, основни циљ живота се може наћи у Јеванђелским заповестима. Ми можемо рећи да је циљ да развијемо врлине и да умртвимо грех. Ипак, основни циљ је да будемо као Христос и да достигнемо савршенство и освећење. Током живота наилазимо на многе проблеме који нас ометају да достигнемо тај циљ. Ови проблеми могу бити узроковани спољашњим факторима или нашим сопственим људским факторима. Чак су и ученици Христови, који су га видели, чули Његову проповед, и били близу Њега, често бивали у страху. Говорили су им да су Његове Речи тешке да се испуне. Они су знали да је наша природа слаба и да тежи злу и греху. Ми дајемо обећања да ће мо бити бољи као људи и да ће мо бити кориснији за друштво али често падамо. Христов одговор је веома једноставан на све то, а Он је рекао да оно што је немогуће људима могуће је Богу. Тиме хоће да каже да није Бог постао човек да би нам поставио тежак циљ, неостварив за људе, који треба сами да остваримо без Божије помоћи. Бог је са вама све време. И када сте слаби и када грешите и падате. Само га призовите молитвом да се смилује на вас, односно Господе Помилуј мене грешног. А Његов одговор је увек да треба све да оставимо Њему и да наш животни циљ, спасење, и освећење нису наши да их остваримо већ је све то Дар Господњи.

Али шта да кажемо о фактору времена. Какав однос Хришћани треба да имају преме времену. На то питање нам одговара велики аскета нашег времена Старац Емилијан из Светог Манастира Симоно-Петра, са Свете Горе Атонске.

Ми смо сви свесни како године брзо пролазе. Тако да они људи који мисле да држе све у својим рукама долазе у конфликт са реалношћу овог пролазног живота који често обмањује.

Лудост је да људи не размишљају како је овај живот кратак и да немају свест о пролазности овога света. А време брзо пролази и сваком човеку брзо долази крај.

Време је наш стални сапутник. Ако не обратимо пажњу на време и ако се упустимо у јурњаву овога света онда ћемо доћи до трагичног закључка да су наше године, месеци, и сати прошли веома брзо и да смо веома брзо стигли до краја овоземаљског живота, а да нисмо били ни свесни свега тога.

Не желим да вас учиним меланхоличним овим мислима. Ја желим да вам помогнем да будете свесни времена и да га искористите на ваш духовни напредак у радости и задовољству.

На почетку Нове Године ми правимо духовне планове. Време треба да буде освећено и трудите се да то урадите да би вам цела година прошла радосно. Немојте трошити време на безначајне ствари које вам не доносе радост. А Свети Павле каже да треба користити време јер су дани зли. То значи користити време за дела љубави, за духовни напредак, за живот у Цркви, за покајање и освећење.

То је оно зашта се молимо на свакој Светој Литургији, да нам остатак наших овоземаљских дана прође у покајању и миру.

…Јер они који нису користили време мудро и духовно, на крају свог живота проклињу себе, а свој живот сматрају као пораз.

Све ово је моја порука вама за ову Нову Годину. Уз радост и весеље традиционалног Празника Светог Василија Великог, поставите основе за нову духовну структуру ваше душе. Дајте обећања која ће донети више љубави према свим људима. Нека Нова Година донесе нови живот целом свету, нека угаси огањ страсти и мржње, а нека жедним душама донесе непрастани ток љубави, уз мир и радост за све вас.

Нова Година ће бити весела и радосна ако се и ми потрудимо на прави начин и са правом намером. Онда ће благослов Божији сигурно бити са свима нама.

Прочитајте још: ПОГЛЕДАЈТЕ: Испод Храма Светог Саве на Врачару се крије најлепша црква у Европи (ВИДЕО) 

НИКАДА НИКОГА НЕ ОСУЂУЈ: Ево зашто је то паклени грех! 

ПРАВОСЛАВЉЕ УЗ ПЕТАРДЕ: Владика Григорије објаснио зашто никако не смемо да пуцамо током празника! (ВИДЕО)

Извор: pemptousia.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...