ДОДИК: Уколико ово не испуне, сматраћемо војску БиХ непријатељском!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Председник Републике Српске Милорад Додик затражио је да Трећи пешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ и његови припадници учествују у активностима предвиђеним програмом обележавања Дана Републике и поручио да ће се, у супротном, сматрати да су Оружане снаге БиХ непријатељски настројене према Републици Српској.

„Министарство одбране БиХ недвосмислено крши договор око формирања Оружаних снага БиХ, онемогућава да припадници Трећег пешадијског Република Српска пука учествују у програму обележавања како је то предвиђено ранијим програмом и онемогућава се да припадници тог пука искажу своју основну улогу и намену, а то је његовање традиције Републике Српске и Војске Републике Српске“, рекао је Додик Срни.

Он је нагласио да Република Српска обележава свој дан 9. јануара, да све институције Српске – председник, Народна скупштина, Влада стоје иза овог датума, као и све политичке партије које су се договориле да се овај датум обележава, а што је кроз референдум који је подржао цели народ преточено у закон који је ступио на снагу.

„За нас је неприхватљиво да министар одбране БиХ на овај начин крши договор о формирању Оружаних снага БиХ, без обзира што себи покушава да прибави снагу, и ми одбацујемо било какво селективно дозвољавање учешћа припадника Трећег пешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ“, истакао је председник Српске.

Додик очекује да сви из Српске одговорни за формирање војске и управљање војском јасно искажу свој став, а од српског члана Председништва БиХ Младена Иванића да изда недвосмислен налог за учешће Трећег пешадијског пука и његових припадника у обележавању Дана Републике.

„Био бих веома захвалан уколико би то учинио јер је реч о једном веома деликатном тренутку у коме се покушава прекинути традиција везано за обележавање важних датума, а најважнији датум је 9. јануар, јер да није било 9. јануара не би било ни ВРС, а онда не би било никаквих обележавања, не би било смисла ни да постоји Трећи пешадијски Република Српска пук“, рекао је Додик.

Он је захвалио на активностима помоћника министра одбране БиХ Бориса Јеринића и очекује да ће позвати пук и припаднике пука да учествују у организацији и програму обележавања.

„Јасно је да се ради о удару на Српску на овај начин. Неприхватљиво је да Министарство одбране БиХ одлучује о томе и тумачи прописе и законе. Они који доносе законе овде у Српској – то су посланици Народне скупштине Српске – у том погледу су се и одредили и донели закон о Дану Републике“, додао је Додик.

Додик је нагласио да је планирано учешће Трећег пешадијског Република Српска пука на смотри која се организује поводом Дана Републике једно симболично учешће, имајући у виду да се желе окупити сви капацитети који су били на располагању у процесу формирања Српске и они који постоје данас.

„Уколико пук изостане из обележавања сматраћемо да су се наши кадрови у тим структурама определили да нису они који су спремни и способни да негују ту традицију. Оружане снаге БиХ на овај начин, неучешћем, сматраћемо да су непријатељски настројене према Српској“, поручио је Додик.

Председник Републике Српске гарантује да ће у случају сваког незаконитог процесуирања на нивоу БиХ у овом случају свако бити стављен у заштиту институција Српске.

„Ми нећемо оставити ниједног нашег човјека незбринутог у том погледу. Материјално и у сваком смислу стојимо иза њих у евентуалним поступцима“, поручио је Додик.

Председник Српске поновио је позив припадницима Трећег пешадијског пука да у овом важном тренутку учествују у обележавању Дана Републике.

„Ово је важан тренутак и позивам све оне који су могли да стоје у рововима и боре се за Републику Српску да не остану сада усмерени ка томе само да очувају неке своје статусе, него да се понашају доследно, како то и треба“, истакао је Додик.

Прочитајте још: „КОСОВО“ ЖЕСТОКО ПРОТЕСТУЈЕ: Харадинеја на слободу!

СВИ СТАЛИ У ОДБРАНУ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Изетбеговић наставља ратну политику!

СВЕ СЕ ТРЕСЕ – УХАПШЕН РАМУШ ХАРАДИНЕЈ ПО ПОТЕРНИЦИ СРБИЈЕ: Француска полиција га изручује Србији?

Извор: Срна, Правда

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...