Борба за „Софијин закон“

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Сара и Питер Милошевић из Логона у Квинсленду траже „Софијин закон“, у знак сећања на своје убијено нерођено дете и као будућу заштиту за све сличне случајеве.

Тешко је да се замисли ишта болније од губитка детета. Бити свестан да ваш син или кћи никада неће испунити цео животни потенцијал и да је време да их боље упознате и да их волите, тако грубо скраћено.

Нажалост, Сара и Питер Милошевић предобро знају шта значи патња због таквог губитка. Њихова мала Софија им је одузета чак пре него што је први пут удахнула ваздух. Софија није подлегла болести или зарази и ништа није сметало Сари, њеној мајци, да може да безбедно донесе дете на свет.

Софија је, међутим, као још нерођена беба убијена као резултат насилног, безобзирног чина који је починио пијани човек.

Милошевићи су се возили својим колима у Логану, јужно од Бризбејна, августа 2014. Кад су заокренули на ћошку, Сара је приметила да им један ауто иде у сусрет.

Последње чега се сећа из тих тренутака који су изменили живот њихове фамилије, било је да је казала: „Овај ће нас ударити!“

За воланом других кола која јесу ударила у њихова био је Родни Шо, дрогиран, возећи брже него што је смео.

И Сара и Питер завршили су у болници с критичним повредама. Питер је имао поломљен врат, срећан на крају што није остао квадриплегичар. Сара је имала два лома на леђима, заједно са поломљеним ребрима и унутрашњим повредама. Најтежа од свих повреда, међутим, десила се њеној беби.

Сара је била трудна 39 недеља и родитељи су за који дан очекивали нову бебу, али су силина удара и унутрашње повреде довели код мале Софије до прекида снабдевања кисеоником и – смрти.

За Софијину смрт, Шо је кажњен са свега 950 долара и одузимањем возачке дозволе на пет месеци.

Закон у Квинсленду не признаје права нерођене деце, па Шо није могао да одговара за Софијину смрт. За Милошевиће, неправда је додала нову рану у њихова већ рањена срца због губитка детета. Али, у њима се јавила жеља да заштите друге животе и почну да траже измене закона.

– Када је жена трудна, она није само трудна, она има бебу, сања о беби – каже Сара Милошевић за 9НЕЊС.

– Мислим да жене заслужују такву заштиту, да знају, ако се нешто догоди, да ће правда имати своју реч.

„Софијин закон“ постао је њихова нова опсесија. Одлучни су да се залажу за њега, као баштину свог детета. Тиме запошљавају и своје мисли, оптерећене губитком.

– Софијина баштина… она даје светло на крају тунела. То нас води – каже Питер.

Измена прописа названа по Софији, требало би да штити све нерођене бебе од чина насиља и третира њихову смрт, као смрт сваке друге особе. Изузетак би био за медицинске процедуре као што је побачај.

„Софијин закон“ прављен је на основу сличних прописа који већ постоје у 38 држава САД.

Милошевићи траже закон петицијом коју је досад потписала 121.000 особа. Лобирали су код Владе Квинсленда и прошле године имали састанак са лабуристичким државним правобраниоцем Ивет Д’Ат. Она је, кажу, показала занимање, али више није ступала с њима у контакт.

– Обећала је да ће погледати проблем, озбиљно радити да нам помогне у промени закона… ми бисмо јој телефонирали једном недељно, понекад двапут, обећавано је да ће нас позвати и никада нас више нико из њене канцеларије није звао.

Извор: Вести онлине

Прочитајте још:

Раул Касто осудио приступ САД-а: Ви немате право да причате о људским правима!

Американце брине наоружавање Војске Србије: реаговао Конгрес!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...