„БЛУМБЕРГ“ ОТКРИВА: Говор Обаме је огроман промашај!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedIn

Опроштај америчког председника Барака Обаме од нације можда је и највећи промашај његове политичке каријере, пише Џонатан Бернштајн за “Блумберг”.

“Штета, јер ту је негде био изврстан говор који се једноставно није могао пробити на површину”, пише он.

Како каже, основни проблем био је да се догађај и говор нису могли усагласити. Језгро говора био је класични опроштај усмерен нацији, лекције научене током последњих осам година.

“На несрећу, то је већином изгубљено у нереду дугих говора подељених личности. Тако се Обама пребацивао између предизборног говора, набрајања највећих хитова своје владе, пописа будућих политика које подупире, захвала породици, гласачима и особљу, и тако у круг. Штета, јер Обама има нешто да каже о демократији, како је угрожена и шта се око тога може предузети. Није јасно зашто се овако погубио“, каже Бернштајн.

„Под рубриком „поновна изградња демократских институција“ говорио је о једној уједињеној Америци те се заложио за рационалну мисао, толеранцију и економски напредак, који су битни чиниоци демокрације.

То су Обамине теме, а с недавним избором Доналда Трумпа, могао их је и жешће представити као упозорење за будућност.

“Имао је и изврсних изјава. ‘За све наше спољне разлике, сви поносно делимо исту титулу: грађанин’. Тај је професор права објаснио како је Устав ‘само комад пергамента. Нема моћ сам по себи. Ми, као народ, му дајемо моћ’. Али повезаности између тога што је добро код Америке никад нису дошле на ред те није било јасно какве везе имају с претњама које је споменуо, објаснио и на које је алудирао”, пише у тексту.

Проблем је била и публика. Говор као да је био намењен некоме другоме, а не људима у публици, каже Бернштајн.

“Можда би било боље да се према томе понашао као према страначком скупу, а остало оставио за неки други пут. Добра је вест да Барак Обама није готов као јавни говорник. У бољој је позицији од свих својих претходника да држи важне пост-председничке говоре. Кад ће аналитичари проучавати његове највеће говоре, прескочиће овај и кренути на добре које је одржао након силаска с власти. Има пуно да каже, а ми једва чекамо што ће рећи – грађанин Обама“, закључује Бернштајн за Блумберг.

Прочитајте још: ТРАМП ОКРИВИО ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ – СЛЕДБЕНИЦИ ОБАМЕ БЕСНИ: То им се никако не свиђа!

ТРАМП ТВИТНУО – „ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ ЈЕ ХЕРОЈ“: Доналду спаковали „српску“ аферу! (ФОТО)

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА ШТАМПУ: Доналд Трамп се жестоко обрушио на CNN!

Извор: Индекс

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on VKShare on Google+Share on LinkedInloading...